۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۴
کد خبر: ۶۰۴۵۱۷

مهمترین اخبار اقتصادی شنبه ۷ اردیبهشت ۹۸ | قیمت طلا، قیمت سکه، قیمت دلار

مهمترین اخبار اقتصادی شنبه ۷ اردیبهشت ۹۸ | قیمت طلا، قیمت سکه، قیمت دلار
همایش فرصت‌های اقتصادی ایران و سوریه با حضور هیأت صنعتی و تجاری اتاق صنایع دمشق، ۱۱ اردیبهشت در اتاق ایران برگزار می‌شود.
به گزارش خبرگزاری رسا، مهمترین اخبار اقتصادی شنبه ۷ اردیبهشت ماه ۹۸ به شرح ذیل است:

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۵۱۰ واحد رشد کرد
 
براساس اطلاعات مندرج در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، شاخص کل بورس اوراق بهادار در پایان معاملات امروز شنبه با افزایش ۱۵۱۰ واحدی به رقم ۲۰۵ هزار و ۲۸۷ واحد رسید.

شاخص کل با معیار هم‌وزن با افزایش ۷۵۱ واحدی به رقم ۴۱ هزار و ۸۵۹ واحد رسید.

ارزش روز بازار امروز به بیش از ۷۸۶ هزار میلیارد تومان رسید.

امروز معامله‌گران بورس اوراق بهادار بیش از ۴.۶ میلیارد برگه بهادار اوراق حق تقدم و سهام در قالب ۲۹۲ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۰۰۲ میلیارد تومان داد و ستد کردند.

امروز شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی ۴۳۵ واحد رشد کرد و به رقم ۵۹ هزار و ۱۶۲ واحد رسید.

شاخص قیمت با معیار هم‌وزن با افزایش ۵۲۳ واحدی به رقم ۲۹ هزار و ۱۶۶ واحد رسید.

شاخص آزاد شناور با افزایش ۱۵۸۷ واحد به رقم ۲۳۱ هزار و ۸۸۹ واحد رسید.

شاخص بازار اول بورس با افزایش ۱۳۴۲ واحدی به رقم ۱۵۴ هزار و ۲۴۹ واحد رسید و شاخص بازار دوم با افزایش ۹۳۰ واحد به رقم ۳۹۴ هزار و ۵۷۱ واحد رسید.

امروز نماد‌های کچاد، رمپنا، کگل، شبندر، رانفود بیشتری اثر تقویتی در شاخص بورس را داشته و نماد فارس، وغدیر بیشتری اثر کاهشی در شاخص بورس را داشته‌اند.

امروز نماد‌های پربیننده مربوط به بانک تجارت با قیمت پایانی هر سهم ۴۲۷ ریال، ایران خودرو با قیمت ۴ هزار و ۳۳۷ ریال، سایپا با قیمت ۱۲۸۹ ریال، بانک ملت با قیمت هر سهم ۳ هزار و ۶۳ ریال، پارس خودرو با قیمت هر سهم ۱۰۸۴ ریال، بانک صادرات ایران با قیمت هر سهم ۴۷۴ ریال و فولاد مبارکه اصفهان با قیمت پایانی هر سهم ۳ هزار و ۹۹۱ ریال رسید.

بنا به این گزارش، امروز در فرابورس ایران شاخص کل ۲۶ واحد رشد کرده و به رقم ۲۵۱۹ واحد رسید.

ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از ۱۴۶ هزار میلیارد تومان رسید.

امروز معامله‌گران فرابورس بیش از ۱.۳ میلیارد برگه بهادار، اوراق و حق تقدم به ارزش ۱۷۲ هزار نوبت معامله و به ارزش ۶۳۶ میلیارد تومان داد و ستد کردند.

امروز نماد‌های میدکو، دماوند، ذوب، زماهان، سمگا بیشترین تأثیر افزایشی در شاخص فرابورس را داشتند و نماد‌های مارون، ارفع بیشترین اثر کاهشی بر شاخص فرابورس را داشتند.

امروز نماد‌های پربیننده فرابورسی مربوط به شرکت‌های ذوب‌آهن اصفهان، سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی، صنایع کاغذ پارس، ریل‌پرداز سیر، نیروگاه زاگرس کوثر، تجارت الکترونیک پارسیان کیش، سرمایه‌گذاری مسکن تهران بوده‌اند.

امروز همچنین با پیام ناظر بازار، بازگشایی نماد‌های معاملاتی قثابت، کاذر، برکت، چکارن، کالا، اکالا، تکالا، نکالا، سفانو، سفانوح بازگشایی شدند و همچنین با پیام ناظر بازار، نماد معاملاتی خپارس ۱، شفارس ۱ به علت تغییرات بیش از ۲۰ درصدی قیمت و نماد معاملاتی دلر۱ به علت تغییرات بیش از ۲۰ درصدی قیمت دچار وقفه معاملاتی شدند.
__________________________

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز
 
امروز در بازار آزاد قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید با افزایش نسبت به آخرین قیمت‌های روزکاری هفته قبل در قیمت ۴ میلیون و ۹۲۱ هزار تومان و سکه بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۷۷۷ هزار تومان معامله می‌شود.

در بازار آزاد هر قطعه نیم سکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۷۵۵ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی ۹۶۱ هزار تومان فروخته می‌شود.

سکه تمام‌بهار آزادی ۴ میلیون و ۹۲۱ هزار تومان
سکه‌بهارآزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۷۷۷ هزار تومان
نیم‌سکه بهارآزادی ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار تومان
ربع‌سکه یک میلیون و ۷۵۵ هزار تومان
سکه‌گرمی ۹۶۱ هزار تومان

قیمت طلای ۱۸ عیار هم ۴۴۱ هزار تومان ارزش‌گذاری شده است، هر مثقال طلا نیز با قیمت یک میلیون و ۹۱۰ هزار تومان در بازار تهران معامله می‌شود. ضمن آنکه هر اونس طلا در بازار‌های جهانی با قیمت ۱۲۸۶ دلار معامله می‌شود.

قیمت هر‌گرم طلای ۱۸‌عیار ۴۴۱ هزار تومان
قیمت هرگرم‌طلای ۲۴ عیار ۵۸۷ هزار تومان
قیمت هر‌مثقال طلا یک میلیون و ۹۱۰ هزار تومان
قیمت‌اونس‌طلا ۱۲۸۶ دلار

بنا به این گزارش، صرافی‌های بانک‌ها هم‌اکنون قیمت دلار را برای فروش به مردم ۱۳ هزار و ۸۵۰ تومان اعلام کرده‌اند. این صرافی‌ها دلار را از مردم با قیمت ۱۳ هزار و ۷۵۰ تومان خریداری می‌کنند.

قیمت دلار ۱۳ هزار و ۸۵۰ تومان
قیمت یورو ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان
قیمت درهم ۳ هزار و ۸۴۰ تومان
قیمت پوند انگلیس ۱۸ هزار و ۲۱۴ تومان

برهمین‌اساس طی روز جاری قیمت فروش یورو در صرافی‌های بانک‌ها، ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافی‌ها ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان است.
__________________________

قیمت طلای سیاه ۳ درصد کاهش یافت
 
قیمت شاخص نفت خام برنت در پایان معاملات دیروز (جمعه، ششم اردیبهشت‌ماه) با ۲ دلار و ۲۰ سنت کاهش، به ۷۲ دلار و ۱۵ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی‌آی آمریکا با یک دلار و ۹۱ سنت کاهش، به ۶۳ دلار و ۳۰ سنت به ازای هر بشکه رسید.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه به خبرنگاران اعلام کرد که با اوپک تماس گرفته و به این سازمان اعلام کرده است که قیمت نفت را پایین بیاورد، اما وی مشخص نکرد که با چه کسی صحبت کرده است.

برخی معامله‌گران همچنین اعلام کردند که یکی از دلایل کاهش قیمت نفت در روز جمعه، گسترش شایعاتی در این باره بوده است که شاید آمریکا برای ادامه خرید نفت به چین معافیت بدهد، اما مسئولان دولت ترامپ این شایعه را رد کردند.
__________________________

آغاز طرح نظارت بر بازار ماه مبارک رمضان از ۱۰ اردیبهشت
 
با تصمیم اعضای کارگروه ستاد تنظیم بازار مقرر شده است، با هدف تنظیم بازار اقلام اساسی و مصرفی خانوار در ماه مبارک رمضان، طرح ویژه نظارت بر بازار از روز دهم اردیبهشت آغاز و تا هفدهم خرداد ادامه می‌یابد.

این اقدام با هدف حفظ آرامش بازار در ماه مبارک رمضان و توجه به رفاه هموطنان به ویژه اقشار آسیب پذیر جامعه صورت می‌گیرد.

پیش بینی شده است کارگروه‌های ستاد تنظیم بازار در هر استان با توجه به شرایط استان تحت مسئولیت خود نسبت به اتخاذ تصمیم برای برگزاری فروش‌های فوق العاده و همچنین نمایشگاه‌های طرح ضیافت اقدام کنند.

بر این اساس عرضه اقلام اساسی در دو سطح صورت خواهد گرفت. کالا‌های اساسی مانند برنج، شکر، روغن، گوشت مرغ در این راستا با قیمت‌های ترجیحی برای خانوار‌های هدف اختصاص می‌یابد یا در فروش‌های فوق العاده عرضه خواهند شد. در این راستا تصمیماتی نیز با هدف تنظیم بازار خرما، زولبیا و بامیه، حلیم و آش که کالا‌های مهم و پرمصرف در این ماه هستند اتخاذ شده است.

هر ساله در آستانه ماه مبارک رمضان حداقل و حداکثر قیمت اقلام پرمصرف با هدف پیشگیری از رشد ناگهانی قیمت‌ها ابلاغ و به اطلاع شهروندان می‌رسد.
__________________________

همایش فرصت‌های اقتصادی ایران و سوریه برگزار می‌شود

همایش فرصت‌های اقتصادی ایران و سوریه با حضور هیئت صنعتی و تجاری اتاق صنایع دمشق، ۱۱ اردیبهشت در اتاق ایران برگزار می‌شود.

در این همایش که در پی سفر هیئت صنعتی و تجاری اتاق صنایع دمشق به ایران، برگزار می‌شود، فعالان اقتصادی سوریه در بخش تولید و صادرات شامل تولید پوشاک، تولید انواع جوراب زنانه، تولید انواع البسه مردانه و زنانه، تولید لبنیات، تولید و مونتاژ انواع دوچرخه و موتورسیکلت، تولید کارتن، تولید لوله و پروفیل پلاستیکی، تولید سیلیکات سدیم و مواد غذایی حضور دارند.

بر اساس این گزارش حوزه فعالیت هیئت سوری در حوزه واردات نیز به مواد پتروشیمی و حلال‌ها، انواع نخ، مواد اولیه صنایع غذایی، پودر شیر، ویتامین یا آنزیم کنسانتره آبمیوه، قهوه فوری، پلی‌اتیلن و پلی‌استر، ماشین‌آلات صنایع غذایی، فراورده‌های نفتی، حمل‌ونقل بین‌المللی، مواد اولیه صنایع نساجی و لوازم‌یدکی انواع دوچرخه و موتورسیکلت مربوط می‌شود.
__________________________

۱۷ نکته درباره بازار متشکل ارزی
 
نوسان‌ها و تلاطم‌های شدید بازار ارز از مهم‌ترین تهدیدات پیش روی اقتصاد است که سال گذشته بخش‌های مختلف اقتصادی را دچار چالش کرد.

برای مقابله با این چالش قرار است بزودی بازار متشکل ارزی آغاز بکار کند که با راه اندازی آن، بازیگران بازار ارز ساماندهی شده و دلالان و معاملات کف خیابان به حاشیه رانده شوند.

هم اکنون بازار دبی و سلیمانیه عراق به عنوان مراجع مهم تعیین قیمت دلار و ارز در داخل کشور به شمار می‌روند که این موضوع، مدیریت بازار ارز در داخل را با مشکلاتی مواجه می‌کند، اما قرار است با راه اندازی بازار متشکل، این بازار به مرجع تعیین قیمت روزانه دلار و سایر ارز‌ها تبدیل شود.

درباره جزئیات بازار متشکل ارزی بطور کامل اطلاع رسانی نشده که این مساله باعث ایجاد ابهامات و حتی تصورات اشتباه در بین فعالان اقتصادی شده است.

به علت ابهامات موجود باعث شده حتی برخی فعالان اقتصادی به اشتباه تصور می‌کنند که بازار متشکل ارزی قرار است جایگزین سامانه نیما شده و یا اینکه خریداران خرد و حقیقی قادر به خرید و فروش در آن هستند.
در ادامه تلاش می‌شود که به مهم‌ترین سوالات و ابهاماتی که درباره این بازار وجود دارد پاسخ داده شود.

زمان راه اندازی بازار متشکل ارزی

هم اکنون مراحل نهایی تدوین دستورالعمل این بازار در حال انجام است. بر اساس برنامه ریزی انجام شده این بازار تا پایان اردیبهشت امسال راه‌اندازی خواهد شد.

بازار متشکل ارزی قرار است در ساختمان شماره یک بانک مرکزی در چهار راه استانبول تهران راه اندازی شود.

بازیگران بازار متشکل ارزی

بازیگران اصلی بازار متشکل شامل بانک مرکزی، بانک‌ها و صرافی‌های دارای مجوز هستند. قرار است از طریق این بازار، بازیگران غیر مجاز سروسامان داده شده و آن‌ها نیز ناچار به اخذ مجوز و فعالیت قانونی شوند.

خرده فروشی ارز در بازار متشکل، جایی ندارد

افراد حقیقی نمی‌توانند در بازار متشکل ارزی خرید و فروش کنند، این افراد برای تامین نیاز ارزی خود باید مانند گذشته به صرافی‌ها مراجعه کنند. تنها بانک‌ها و صرافی‌های مجاز قادر به اخذ کد و خرید و فروش در این بازار هستند.
 
قرار است در بازار متشکل ارزی برای معاملات اسکناس و نقد انجام شود بر این اساس صادرکنندگان و دارندگان ارز می‌توانند از طریق صرافی‌ها برای فروش، نرخ مورد نظر خود را در سامانه بازار متشکل به ثبت برسانند.

بازار متشکل جایگزین سامانه نیما نمی‌شود

بازار متشکله ارز با سامانه نیما تفاوت ماهوی دارند، در واقع در بازار متشکل، اسکناس ارز و در سامانه نیما حواله ارز عرضه می‌شود.

بنابراین، با توجه به اینکه در بازار متشکل فقط قرار است اسکناس خرید و فروش شود برنامه‌ای برای جایگزینی با سامانه نیما وجود ندارد. البته شاید در آینده در صورت تثبیت جایگاه بازار متشکل، معاملات حواله‌های ارزی نیز در آن آغاز شود.

چه ارز‌هایی در بازار متشکل پذیرفته می‌شوند

قرار است در ابتدا معاملات ۲ یا سه نوع ارز اصلی (دلار، یورو و درهم) آغاز شود، اما به تدریج به سایر ارز‌ها تسری یابد.

ساعت معاملات

زمان معاملات این بازار از ساعت ۱۰ صبح آغاز شده و تا پایان ساعت کاری بانک‌ها ادامه می‌یابد. تلاش شده است که در پایان ساعت معاملات، کار تسویه انجام شود و بدین ترتیب تسویه معاملات به روز آینده موکول نخواهد شد.

نقش بانک مرکزی چیست؟

بانک مرکزی در بازار متشکل ارزی فعالیت‌ها را رصد می‌کند و در صورت لزوم برای ایجاد تعادل در بازار دخالت خواهد کرد. نظارت بانک مرکزی بر این بازار به صورت سیستماتیک و غیر مستقیم خواهد بود.

بازار متشکل ارزی، یک شرکت خصوصی است

بازار متشکل ارزی، شرکتی خصوصی به شمار می‌رود که نهاد‌های خصوصی سهامدار آن به شمار می‌روند. بانک مرکزی با وجود اینکه در آن سهامدار نیست، اما بر آن نظارت می‌کند.

سهامداران اصلی بازار متشکل، شامل کانون صرافان، کانون بانک‌های دولتی، کانون بانک‌های خصوصی و فرابورس هستند.

بازار متشکل تهران، جایگزین دبی و سلیمانیه می‌شود

هم اکنون برای تعیین نرخ ارز بیشتر توجهات به سوی دبی امارات و سلیمانیه عراق است بطوری که این بازار‌ها نقش اصلی را در تعیین قیمت دلار و سایر ارز‌ها دارند.

اما با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی نرخ تعیین در ابتدای معاملات این بازار به عنوان نرخ مرجع منتشر می‌شود که قادر خواهد بود به تدریج بازار‌های رقیب که خارج از کشور قرار دادند را به حاشیه براند.

نحوه تعیین نرخ ارز

نرخ‌ها در بازار متشکل ارزی بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهند شده و دستوری نخواهد بود. خریداران و فروشندگان با سازوکاری مانند بورس، پیش از آغاز معاملات، تقاضا‌های خود را ثبت کرده و در نهایت بر اساس نزدیک‌ترین قیمت، معاملات انجام خواهد شد.

دامنه نوسان

اکنون پیشنهادات مختلفی برای دامنه نوسان روزانه نرخ ارز در این بازار مطرح شده که مهم‌ترین پیشنهاد دامنه نوسان ۵ تا ۱۰ درصدی است. با توجه به اینکه دستورالعمل این بازار هنوز نهایی نشده، احتمال تغییر دامنه نوسان اعلام شده وجود دارد.

در صورت وقوع تحولات سیاسی و اقتصادی مهم که معمولا باعث افزایش یا کاهش شدید تقاضا برای ارز می‌شود امکان دارد که روند معاملات قفل شده و به قول فعالان اقتصادی، صف خرید و یا صف فروش شکل بگیرد. برای مقابله با این وضعیت، پیش بینی شده که با تصمیم هیات مدیره، دامنه نوسان افزایش یافته و با مشارکت بانک‌ها قفل معاملات باز شود.

تعیین سقف معاملات

قرار است معاملات به صورت خرید و فروش بسته‌های حدود ۱۰۰ هزار تایی هر نوع ارزی (لات) انجام شود.
در ابتدا سقف معاملات محدود خواهد بود، اما به تدریج با تثبیت جایگاه این بازار، سقف معاملات افزایش می‌یابد.

امنیت معاملات بازار متشکل

از نگرانی‌هایی که درباره راه‌اندازی این بازار وجود دارد امنیت معاملات آن است، به طوری که برخی تردید دارند که در صورت ثبت خرید و فروش، طرفین حاضر به نهایی کردن و پرداخت وجه نباشند.

اما با ساز و کار تعبیه شده در این بازار، نگرانی در این باره وجود ندارد؛ همه خریداران و فروشندگان و بازیگران این بازار موظف هستند ۲ حساب ریالی و ارزی را به مدیریت بازار متشکل ارزی معرفی کنند و به محض اینکه سفارش‌ها ثبت شد معادل ارزی و ریالی سفارش ثبت شده از حساب‌های طرفین مسدود می‌شود تا معاملات تسویه شود.

همه صرافی‌هایی که قصد ورود به بازار متشکل ارزی را دارند باید با مدیریت این بازار، قراردادی را امضا کرده و اسناد مورد نیاز را ارایه کنند.

چگونگی مداخله بازار ساز در بازار متشکل

بر اساس نیاز بازار، بازیگران اصلی دخالت می‌کنند و درخواست‌های خرید و فروش را ثبت کرده و تلاش می‌کنند نیاز‌های اصلی ارزی را پوشش دهند تا بدین ترتیب بازار به تعادل برسد.

نگرانی برای کمبود اسکناس عرضه شده در این بازار وجود ندارد، زیرا پس از آزاد شدن ورود ارز به کشور، عرضه اسکناس در کشور افزایش یافته بطوری که گاهی صرافی‌ها از خرید همه اسکناس‌های عرضه شده باز می‌مانند.

اگر عرضه ارز بیش از تقاضا و نیاز بازار باشد، بانک‌ها وارد شده و آن را جمع آوری می‌کنند.

به حاشیه راندن معاملات کف خیابان

معاملات اسکناس دلار و سایر ارز‌ها در بازار کف خیابان که خیابان منوچهری جلوه آشکار آن به شمار می‌رود نمی‌تواند رقیب معاملات اسکناس بازار متشکل باشد.

به گفته برخی مسوولان ذیربط، حدود ۲ درصد معاملات ارز به صورت دستی در خیابان منوچهری و کف خیابان انجام می‌شود که ادعا شده است نمی‌تواند در مقابل بازار متشکل، عرض اندام کند و به تدریج به حاشیه رانده می‌شود.

نقش بازار متشکل در کاهش نرخ ارز

بهای ارز معامله شده در بازار متشکل به نرخ بازار آزاد (حدود ۱۳ هزار تومان) نزدیک خواهد بود که تفاوت چند هزار تومانی با نرخ حواله ارز در سامانه نیما (حدود ۹ تا ۱۰ هزار تومان) دارد، که این موضوع باعث خواهد شد که صادرکنندگان و دارندگان ارز تشویق شوند به جای عرضه حواله در سامانه نیما به سراغ تبدیل آن به اسکناس برای عرضه در بازار متشکل بروند تا بدین طریق سود بیشتری را کسب کنند.

این موضوع باعث می‌شود تا عرضه اسکناس ارز در بازار بیشتر شده و در نتیجه قیمت انواع ارز در بازار به تدریج روند کاهشی پیدا کند و به نرخ سامانه نیما نزدیک شود.

برخورد با صرافان متخلف

از جمله نگرانی‌هایی که درباره بازار متشکل وجود دارد این است که برخی صرافان سوءاستفاده کرده و اقدام به خرید ارز در بازار متشکل به نرخ عمده کرده و سپس آن را به صورت خرده فروشی به بهای بالاتر در بازار آزاد یا کف خیابان به فروش برسانند.

اما قرار است نظارت شدیدی بر روی عملکرد صرافی‌ها اعمال شود تا جلوی وقوع این تخلف گرفته شود. بر اساس تدابیر اتخاذ شده صرافی‌ها باید ارز خریداری شده در بازار متشکل را با سود پیش بینی شده در بازار «سنا» بفروشند، با توجه به این که روند معاملات بازار متشکل و بازار سنا توسط نهاد ناظر به صورت پیوسته رصد می‌شود در صورت وقوع تخلف با صرافی‌ها متخلف برخورد می‌شود. /۳۰۳/۹۶۹/م
محمدرضا محمودخانی
ارسال نظرات